تیاگو موتا، پرچمدار سبک جدید مربیان ایتالیایی/ انقلاب ایتالیایی در جغرافیای مستطیل سبز!
تیاگو موتا نامی است که این روزها بازار گمانهزنیها درباره آیندهاش حسابی داغ شده.
تیاگو موتا این فصل همراه تیم بولونیا عملکرد خوبی از خودش به ثبت رسانده و باید منتظر یک انتقال بزرگ در تابستان امسال برای او باشیم چرا که قرارداد او با بولونیا، تابستان امسال به پایان میرسد و میتواند با انتقالی آزاد، تیم آیندهاش را انتخاب کند.
کسانی که فوتبال ایتالیا را جدی دنبال میکنند، این فصل شاهد ظهور پدیدهای جدید در مربیگری هستند که با نمایشهای قابلتوجه توانسته جای خود را در دل هواداران باز کند. تیاگو موتا در بولونیا وارد دومین فصل مربیگری خود شده و شیوه تهاجمی مورد استفادهٔ او با اصالت فوتبال ایتالیا که مبتنی بر شیوه تدافعی مستحکم بنا شده، تفاوتهایی دارد. موتا در بولونیا از شیوهای استفاده کرده که تکیهٔ زیادی بر تعدد هافبکها دارد و به شکل عجیبی از 7 هافبک در ترکیب خود بهره میبرد و با تعریف نقشهای جدید برای بازیکنان توانسته شکل نوینی از فوتبال را تعریف کند. یکی از نکات مهم در موفقیت موتا برای پیاده کردن شیوهٔ موردنظرش، همراهی و حمایت مدیر باشگاه است. بولونیای تیاگو موتا در این فصل همه را شگفتزده کرده و به رقابت سریآ شکل جدیدی داده است. جایی که یک تیم غیر از قدرتهای سنتی در حال رقابت برای یکی از چهار رتبهٔ برتر جدول و صعود به چمپیونزلیگ است؛ کاری شبیه آنچه که گاسپرینی با آتالانتا برای چند فصل متوالی انجام داد و سرانجام به یکچهارم نهایی چمپیونزلیگ هم رسید.
فعلا او فصل اول را در رتبهٔ هشتم به پایان رسانده و این فصل نیز تا مقطع فعلی در ردهٔ پنجم جدول ایستاده است. بزرگی این دستاورد وقتی مشخص میشود که بدانیم آخرین فصلی که بولونیا به رتبهای بهتر از نهم رسیده بود به هشتم شدن در سال 1998 یعنی حدود 26 سال قبل باز میگردد و حالا در فاصلهٔ سه ماه تا پایان فصل، صدای آهنگ مخصوص لیگ قهرمانان در سر هوادارن بولونیا پیچیده است.!
سبک خاص موتا در مستطیل سبز
موتا برای اجرایی شدن فلسفهٔ خود نیاز به پیوند با تیمی داشت که فرصت کافی را به او بدهد و زمینهٔ ریسک را هم داشته باشد و چه جایی بهتر از بولونیا برای اجرای چنین ایدههای پرریسک و قمارگونهای؟! موتا در بولونیا با چیدمانی آرایش گرفت که تفاوت اساسی با سایر چیدمانهای فوتبال تا زمان کنونی دارد. او تقسیمبندی زمین را بهجای عرض در طول انجام داد و برای دروازبان هم نقشی در نظر گرفت. در واقع چیدمان او بر خلاف تمام ترکیبهای رایج در فوتبال یک ترتیب عمودی از موقعیت بازیکنان نبود، بلکه توالی افقی خطوط را مد نظر داشت؛ دو بازیکن در خط کناری هر سمت و 7 بازیکن در فضای مرکزی زمین، که شامل دروازهبان نیز میشد.
چیدمان او در الگوی رایج فوتبالی در واقع 3-3-4 است اما او تاکید دارد که زمین را باید به صورت افقی دید و تقسیم فضاها به این شیوه موثرتر از شکل عمودی است. البته که این صرفا یک تغییر زاویه برای خواندن توالی موقعیت بازیکنان نبود مهمترین دلیل تیاگو موتا برای چیدمان یک توالی عرضی، اهمیت اشغال فضاهای میانی با بالاترین چگالی و حفظ کنارههای زمین با حداقل تعداد بازیکن است. بزرگترین هدف این چیدمان حفظ برتری عددی و فیزیکی در کانال مرکزی زمین است؛ به هر قیمتی و در تمام زمان بازی و بدون توجه به موقعیت عمودی توپ یعنی در یکسوم خودی، در یکسوم حریف و در میانهٔ میدان، همواره تیم او تلاش بر حفظ برتری عددی در فضای میانی دارد و برای این کار هم از دروازهبان تیم و هم از مهاجم نوک کمک میگیرد. به همین دلیل است که زمان تماشای بازیهای بولونیا، جاشوا زیرکزی مهاجم این تیم – که توجه بسیاری را به خود جلب کرده – به کرات در فضاهای میانی و نزدیک به خط هافبک دیده میشود.
جدایی احتمالی بازیکنان استقلال
در هر صورت، فعلا موتا با این تغییرات توانسته جای خوبی در جدول سریآ پیدا کند و تداوم موفقیت او میتواند گسترش ایدههای نوینش در فوتبال دنیا را سرعت ببخشد.
صحبت های موتا درباره سبک بازی تیم
لیدز یونایتد مارچلو بیلسا و آلمان یوآخیم لوو تیمهایی هستند که برای من الهامبخش هستند. نقطهٔ ایدهآل برای من در مدیریت تیم جایی است که هر بازیکن از نقش خود به عنوان یک قطعه از ماشین تاکتیکی پیشرونده آگاهی کامل دارد و خود را به صورت عضوی از این ساختار در خدمت همتیمیهای خود نیز قرار میدهد. نخستین دستاورد این شیوه، پیادهسازی نظم و تاکتیکپذیری در تیم است. پس تکلیف مشخص است که من چنین شیوهای را میپسندم و استفاده میکنم.
دو پیشنهاد جذاب برای موتا
با وجود این که یوونتوس در جایگاه سوم جدول سریآ قرار دارد، بعد از نتایج ضعیف ماه گذشته میان هواداران این تیم دودستگی در جهت ماندن یا رفتن آلگری به وجود آمده است.هواداران یوونتوس معتقدند با وجود صعود به نیمهنهایی جام حذفی ایتالیا، آلگری مربی مناسبی برای تحقق یافتن پروژه قهرمانی در لیگ قهرمانان که اکنون تبدیل به حسرتی 28 ساله شده نیست.
قرارداد آلگری مانند موتا تابستان امسال به پایان میرسد و طبق گزارش کوریره، یوونتوس به این مربی 41 ساله علاقهمند است و برخلاف تلاشهای بولونیا جهت حفظ او، اولین تماسها میان طرفین برقرار شده.
بزرگترین مانع جهت این انتقال اما پیشینه موتا در اینتر، و دست به یقه شدنش در آن دربی جنجالی با جیجی بوفون است.
میلانیها هم از عملکرد پیولی چندان رضایت ندارند.آنها در سری آ در رتبه دوم هستند و فاصله زیادی با صدر جدول دارند، دربی را با 5 گل به رقیب همشهری باختهاند، از جام حذفی ایتالیا حذف شدهاند و توان دوام در لیگ قهرمانان را نداشتند تا ضمن کسب رتبه سوم گروهشان به لیگ اروپا بروند.
اینها خلاصهای از عملکرد تیمی است که فصل گذشته زیرنظر همین مربی به نیمهنهایی لیگ قهرمانان اروپا رسیده بود اما امسال در تجدید خاطرات خوش ناکام شده تا مدیران را به فکر چارهای بیندازد. پس از اینکه مدیر برنامههای موتا رفتن او به ناپل را کذب خواند، خبرهایی مبنی بر احتمال کوچ او به شمال ایتالیا منتشر شد. با وجود اخبار مطرح شده درباره انتقال کونته به روسونری، شخص جورجو فورلانی به تیاگو موتا علاقهمند است و حضور زلاتان در کادر مدیریتی باشگاه، احتمال این انتقال را تقویت میکند، چون این 2 نفر از زمان حضور در پاریس رابطه بسیار خوبی با هم دارند و خود این میتواند دلیلی محکم بر این انتقال باشد.
البته مانند یوونتوس، انتقال او به دیگر تیم رقیب، یعنی میلان هم میتواند برایش دردسرساز باشد اما قطعا نه به اندازه یوونتوس!
No comment