همه چیز درباره شروع جام ملت های افریقا؛ جنگ ستارگان لیگ های اروپایی در قاره سیاه برای کسب عنوان قهرمانی
همزمان با مسابقات جام ملتهای آسیا، در قاره آفریقا نیز کشورهای این کنفدراسیون قرار است برای یک ماه در خاک ساحل عاج با یکدیگر رقابت کنند تا برای جام زرین قاره سیاه تعیین و تکلیف کنند. در این بین مدعیان بسیار زیادی حضور دارند و مراکش که در دوره گذشته جام جهانی، به رده چهارم رسید انگیزه زیادی برای قهرمانی دارد.
قرعه کشی جام ملتهای آفریقا 2023 که به اختصار AFCON 2023 نامیده میشود و برای اهداف حمایتی به عنوان جام ملتهای آفریقا TotalEnergies شناخته میشود، در شهر آبیجان ساحل عاج برگزار شده است.
این سی و چهارمین دوره مسابقات فوتبال جام ملتهای آفریقاست که هر دو سال یک بار توسط کنفدراسیون فوتبال آفریقا برگزار میشود. این دومین بار است که ساحل عاج میزبان این مسابقان خواهد بود، جایی که آنها اولین بار در سال 1984 میزبان این پیکارها بودند.
این دوره از مسابقات قرار بود سومین باری باشد که از سال 2019 در تابستان نیمکره شمالی برگزار میشود تا تضادهای زمانبندی با تیمهای باشگاهی و مسابقات اروپایی کاهش یابد اما در 3 ژوئیه 2022، کنفدراسیون فوتبال آفریقا تصمیم گرفت به دلیل نگرانی های ناشی از نامطلوب بودن آب و هوای تابستانی در ساحل عاج، برگزاری این دوره را به 13 ژانویه تا 11 فوریه 2024 موکول کند.
گروه بندی جام ملت های افریقا
گروه A: ساحل عاج، نیجریه، گینه استوایی، گینه بیسائو
گروه B: مصر، غنا، کیپ ورد، موزامبیک
گروه C: سنگال، کامرون، گینه، گامبیا
گروه D: الجزایر، بورکینا فاسو، موریتانی، آنگولا
گروه E: تونس، مالی، آفریقای جنوبی، نامیبیا
گروه F: مراکش، کنگو، زامبیا، تانزانیا
نگاهی به سرمربیان تیم های مدعی
در این دوره از مسابقات جام ملتهای آفریقا نامهای جذاب زیادی تحت عنوان سرمربی تیمها حضور دارند.
ساحل عاج:
ژان لوئی گاسه مرد 70 ساله فوتبال فرانسه که اغلب او را به عنوان بازیکن قدیمی مونپلیه و پاریسنژرمن میشناسیم، سرمربی تیم ملی ساحل عاج میزبان این رقابتهاست. او سابقه حضور در تیم ملی فرانسه از سال 2010 تا 2012 به عنوان دستیار لوران بلان همکاری کرد و حتی با او در پاریسنژرمن نیز حضور داشت، اما او مدتی است که به عنوان سرمربی این تیم فعالیت میکند.
نیجریه:
ژوزه پسیرو یک چهره خاص پرتغالی به شمار میآید. او در 63 سالگی هدایت نیجریه را قبول کرده؛ اما او 20 سال پیش به عنوان دستیار کارلوس کیروش در رئال مادرید فعالیت میکرد و برای فوتبالدوستان ایرانی زمانی نامش آشنا میشود که او هدایت الهلال را در فصل 2006/07 عهدهدار بود.
مصر:
نایب قهرمان دوره گذشته و همچنین پرافتخارترین تیم تاریخ قاره آفریقا با حضور روی ویتوریا پا به ساحل عاج میگذارد. مرد محبوب بنفیکا که البته در سال 2019/20 به عنوان سرمربی النصر عربستان معرفی شد و پس از شکست این تیم برابر پرسپولیس تصمیم به استعفا گرفت. او حالا در مصر شرایط را تغییر داده و امید دارد با حضور محمد صلاح کار ناتمام کیروش را تمام کند.
غنا:
کریس هیوتون با 65 سال سن در پروژه عجیبی حضور دارد. او که از چهرههای قدیمی فوتبال انگلیس به شمار میآید، زمینهساز صعود برایتون و ناتینگهام فارست به لیگ برتر انگلیس بود و این مرد ایرلندی در آفریقا به دنبال کاری بزرگ با غنا خواهد بود.
سنگال:
آلیو سیسه قطعا به عنوان سرمربی مدافع مقام قهرمانی و سرمربی یکی از تیمهای سرشناس قاره آفریقا که در جام جهانی 2018 و 2022 با حضور او در این تورنمنت بین المللی شرکت کردند.
کامرون:
برای طرفداران قدیمی جام جهانی نام ریگوبرت سانگ ناخودآگاه، یادآور کارتهای قرمز او خواهد بود. مردی که برابر با زین الدین زیدان در تاریخ جام جهانی اخراج شده و در جام جهانی 1994، 1998، 2002 و 2010 کاپیتان شیرهای آفریقا بود. او در سالهای اخیر هدایت این تیم را تصاحب کرده و امید است با قهرمانی در آفریقا زمینهساز تمدید قراردادش شود.
الجزایر:
پس از شکست در مرحله پلی آف جام جهانی 2022 قطر، حمال بلماضی دچار شوک روانی شده ولی با این حال قرار شد در این تورنمنت مرد اول نیمکت الجزایر باشد. بلماضی از سال 2014 تا 2018 هم به عنوان سرمربی قطر و هم به عنوان سرمربی الدحیل در فوتبال آسیا نزدیک به فوتبال کشورمان حضور داشته و از سال 2018 در تیم ملی کشورش مشغول است.
مراکش:
مدعی اصلی قهرمانی را بر عقیده رسانهها باید در دل جام جهانی سال گذشته پیدا کنیم. جایی که مراکش تحت هدایت ولید رکراکی تا مرحله نیمه نهایی جام جهانی بالا رفت و در نهایت رتبه چهارم جهان را با این مرد 48 ساله به دست آورد. رکراکی پس از پایان فوتبالش مدت کوتاهی در الدحیل حضور داشت، اما بلافاصله با پیشنهاد تیم ملی کشورش روبرو شد و حالا در ساحل عاج، مدعی اول قهرمانی است.
زامبیا:
شاید زمانی که نام این کشور به چشمتان بخورد تعجب کنید، اما روی نیمکت این تیم مردی نامآشنا مینشیند. اورام گرانت سرمربی سابق چلسی در فینال لیگ قهرمانان اروپای 2007/08 پس از سالهایی که رد تیمهای دیگر گذارنده حالا به عنوان سرمربی تیم ملی زامبیا فعالیت میکند تا از این تیم یک مدعی بسازد.
غایبان سرشناس جام ملت های افریقا
جام ملتهای آفریقا در غیاب ستارگان مطرحی قرار است برگزار شود.
ساحل عاج:
اریک بایلی مدافع سابق منچستریونایتد که در تابستان راهی بشیکتاش شد، در این فصل به قدری عملکردش ضعیف و غیرقابل دفاع بود که ژان لوئیس گاست سرمربی تیم ملی ساحل عاج که در واقع سرمربی تیم میزبان این رقابت است، بدون هیچ مماشاتی او را از لیست تیمش خط زد.
او همچنین زاها ستاره سابق فوتبال انگلیس که در گالاتاسرای بازی میکند را همراه با مکسول کورنت ستاره وستهام خط زد تا بدین ترتیب سه چهره شناخته شده که در فوتبال ساحل عاج محبوبیت بسیار بالایی دارند از همراهی تیم میزبان جا بمانند.
نیجریه:
اوضاع برای عقابهای سرزمین آفریقا مقداری متفاوت است. آنها در تلاش بودند تا یکی از بهترین هافبکهای میانی فوتبال انگلیس که علی رغم سقوط با لسترسیتی به سطح پایینتر همچنان مورد توجه بزرگان پنج لیگ معتبر اروپاست، یعنی ویلفرید اندیدی را با خود به ساحل عاج ببرند اما یک برخورد میان او ویکتور بونیفیس ستاره نیجریهای لورکوزن در جریان تمرینات باعث شد تا هر دوی آنها مصدوم شوند. او همچنین سیریل دسرس آقای گل فصل 19/20 هلند و آقای گل کنفرانس اروپا در فصل 21/22 که در رنجرز عمکلرد خوبی داشته را خط زده تا اوضاع برای این تیم کاملا متفاوت باشد.
غنا:
کریس هوتن در تصمیمی بحث برانگیز دو ستاره غنایی لیگ برتر انگلیس(لمتی و پارتی) را از لیست تیمش کنار گذاشت. در لیست غنا تنها دو بازیکن از لیگ غنا دعوت شدند و عجیب است که این دو چهره در اولین تجربه ملی خود هستند تا به شکلی کنایهوار این دو چهره را جانشین دو ستارهای بداند که در فصلهای اخیر لیگ برتر انگلیس همواره مورد توجه کارشناسان بودند.
سنگال:
زمانی که لیست این کشور اعلام شد توماس فرانک سرمربی دانمارکی برنتفورد که شاهد خروج دیگر بازیکنان آسیایی و آفریقایی از جمله سامان قدوس بود، نفسی راحت کشید. او خیالش جمع شد که امبومو در مقطع مهم فصل تیمش را ترک نمیکند و در طرف دیگر توماس توخل با عدم جدایی چوپوموتینگ لبخند ملیحی زد چرا که حالا علاوه بر هری کین، چوپوموتینگ را در پرانگیزه ترین حالت ممکن دارد.
الجزایر:
با گذشت یک سال از تجربه پلی آف تلخ جام جهانی 2022 قطر، جمال بلماضی ستارگان پر اشتباه تیمش را از یاد نبرده است. او پیش از شروع جام گفته بود که قرار است برخی از نفرات را ببخشد که در این بین نفراتی مانند اسلام سلیمانی، بغداد بونجاح، سوفیان فغولی و آیسا مندی با وساطت ریاض ماحرز دوباره به تیم ملی برگشتند اما بلماضی فوزی غلام_یاسین براهیمی_سعد بن رحما_اندی دلورت و امین گوئیری را هنوز نبخشیده است.
تونس:
هنیبال مجبری ستاره تونسی منچستریونایتد که این روزها با خشم اریک تن هاخ روبرو شده خودش در سن 20 سالگی به سران تیم ملی تونس اعلام کرد که قصد ندارد در این تورنمنت آنها را همراهی کند و در صدد این است یا تیمش را عوض کند یا نظر تن هاخ را جلب کند.
مراکش:
رکراکی به نظر میرسد خاطرات تجربه مراکش را در قطر از یاد نبرده است. او ابتدا ولید چدیرا بازیکنی که در بازی با پرتغال اخراج شد را خط زد و پس از آن حمدالله همبازی کریم بنزما در الاتحاد را کنار گذاشت. او در ادامه هم با عدم دعوت منیر الحدادی و آخوماچ دو بازیکن سابق بارسلونا نشان داد هیچ اعتقادی به این دو نفر ندارد تا همچنان زیر نظر او در مراکش بازی نکرده باشند.
No comment