قوانین عجیب در آییننامه نقلوانتقالات؛ رقابت با غولهای عربستانی، سختتر از همیشه!
سازمان لیگ به صورت رسمی از دستورالعمل حاکم بر قراردادها و سقف بودجه باشگاههای لیگ برتری رونمایی و هواداران را دچار نگرانی کرده است!.
مسئولان فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ در طی روزهای اخیر به دنبال تغییر و تحولات در آییننامه نقلوانتقالاتی بودند و در این راستا، بعد از بررسیهای انجام شده و مصوبشدن میزان سقف بودجه باشگاهها برای 3 فصل آتی، حالا بعد از برگزاری جلسات فشرده، از دستور العمل جدید حاکم بر قراردادها و سقف بودجه باشگاههای لیگ برتری هم رونمایی شد. تغییر و تحولات گستردهای در آییننامههای نقلوانتقالاتی انجام شده که میتوان به افزایش شمار فهرست بازیکنان بزرگسال، احیای سهمیه زیر 25 سال و کاهش سهمیه بازیکنان خارجی اشاره داشت. در ادامه تغییرات مهم اعمال شده در آییننامه نقلوانتقالات که برای سه فصل مسابقاتی 1403 تا 1406 در نظر گرفته شده، مرور شده است.
قوانین برای بازیکنان زیر 18 سال
ماده پنجم و ششم فصل اول دستورالعمل حاکم بر قراردادها و سقف بودجه با موضوع مقررات، فرآیند و جریان شكلگیری قراردادهای ورزشی در حال تنظیم شده که در آن آمده است: «در راستای ایجاد شفافیت و مدیریت یكپارچه فعالیت كارگزاران، بازیكنان صرفاً مجاز به داشتن كارگزار معتبر مورد تائید فدراسیون (دارای پروانه فعالیت مجاز) میباشند، فهرست این كارگزاران در سایت فدراسیون/سازمان لیگ بارگذاری و اطلاعرسانی میگردد. بازیكنان زیر 18 سال مجاز به داشتن كارگزار یا مدیر برنامه نمیباشند و باید از طریق تائیدیه والدین “رضایتنامه” قرارداد را منعقد نمایند».
قرارداد ارزی با بازیکنان و مربیان داخلی ممنوع
بازیکنان و مربیان فوتبال ایران در فصول اخیر به دنبال امضای قراردادهای ارزی بودهاند که در چند نوبت این اتفاق رخ داده است اما حالا در ماده 12 آییننامه جدید، اشاره به ممنوعیت امضای قرارداد ارزی با بازیکنان و مربیان داخلی توضیح داده شده: «درج مبالغ ارزی در قراردادهای بازیكن و كادرفنی داخلی مطلقاً ممنوع است. همچنین باشگاهها مجاز به ضمانت یا به عهده گرفتن مالیات بازیكنان، كادرفنی و یا سایر عوامل داخلی و یا خارجی نمیباشند».
پاداش دادن برای هر برد ممنوع شد!
مدیران باشگاه در طول فصل اخیر بارها وعده پرداخت پاداش در مسیر کسب پیروزی و یا کسب سهمیه آسیایی و … را مطرح کردهاند که حالا در دستورالعمل حاکم بر قراردادها و سقف بودجه ممنوعیتی مهم در اینباره وضع شده است؛ بهطوریکه در ماده 15 آمده است: «فقط قراردادهای بهثبت رسیده در سازمان لیگ معتبر است. باشگاهها ملزم به ایفای تعهدات مالی نسبت به طرف مقابل در مواردی هستند كه به موجب قرارداد و اسناد الحاقی بعدی در سازمان لیگ فوتبال ثبت گردیده و به آن تصریح شده باشد. پرداخت هرگونه وجوه خارج از قرارداد، تحت عناوینی مانند پاداش برد، دریافت سهمیه حضور در لیگ آسیایی، بقاء در دسته فعلی، صعود، هرگونه مبالغ تشویقی یا ارائه خدمات رفاهی دیگر با هر نام و عنوان، ممنوع است».
حق فسخ ویژه برای بازیکنان و مربیان
ماده 19 دستورالعمل حاکم بر قراردادها و سقف بودجه در حالی تنظیم شده که در این ماده نسبت به پاداشهای وضعشده به بازیکنان و مربیان اشاره شده و درباره سقف مجاز پرداخت پاداش، گفته شده است: «در تعهدات مالی باشگاه، نسبت به بازیكن و یا كادرفنی، جمع میزان مزایا (و یا آپشن های) پرداختی نمیتواند پیش از 20 درصد مبلغ پایه قرارداد یك فصل باشد». ضمن آنکه در ماده 21 درباره فسخ یکطرفه قرارداد از سوی بازیکنان و مربیان آمده است: «در صورتیكه مطالبات پرداخت نشده بازیكن و یا كادرفنی از باشگاه، به سقف معادل 3 ماه دستمزد قراردادی برسد، بازیكن و یا كادرفنی باید اخطار كتبی حداقل 10 روزه برای باشگاه بدهكار ارسال نمایند. در صورتیكه پایان مهلت 10 روزه باشگاه به تعهد قراردادی خود به نحو كامل عمل نكند طرف قرارداد حق اعلام فسخ قرارداد را (حتی در طول فصل) دارد».
سرمربیان فسخ کنند، خانهنشین میشوند!
مسئولان فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ در واکنش به حضور یک سرمربی در چند تیم در طول یک فصل، ماده 25 را در دستورالعمل حاکم بر قراردادها و سقف بودجه قرار دادهاند که در این ماده توضیح داده شده است: «كلیه سرمربیان شاغل در لیگ برتر، در صورت فسخ قرارداد خود با باشگاه، مجاز به فعالیت در آن رده از مسابقات، با هر عنوانی تا پایان فصل نخواهند بود. هرگونه توافق مغایر با این بند، فاقد اعتبار میباشد. در صورت پافشاری بر موجه بودن اقدام به فسخ و به منظور امكان استخدام در باشگاه دیگر، ذینفع ناگزیر به طرح دعوای اثبات موجه بودن فسخ قرارداد و دریافت تصمیم مثبت آن از كمیته وضعیت بازیكنان است».
ممنوعیت امضای قرارداد بیشتر از یکسال با بازیکنان 30+ سال!
فصل دوم دستورالعمل حاکم بر قراردادها در شرایطی تنظیم شده که ماده 31 تا 34 آن به قوانین مهمی اشاره میکند؛ بهطوریکه در مواد مذکور، اشاره شده امضای قرارداد بیشتر از یکسال، با بازیکنان بالای 30 سال ممنوع است و این موضوع میتواند تغییر و تحولات مهمی را در ساختار فوتبال باشگاهی ایران ایجاد کند. مشروح ماده 31 تا 34 دستورالعمل حاکم بر قراردادها در ادامه آمده است.
سرمربی پرسپولیس از اسپانیا آمد
ماده 31: انعقاد قرارداد با بازیكنان بالای 30 سال بایستی صرفاً به مدت یکساله باشد و باشگاه مجاز به انعقاد قرارداد بیش از یکسال با بازیكنان گروه سنی بالای 30سال نمیباشند. تمدید قرارداد با افزایش مبلغ، بیش از 30 درصد ممنوع است. بدیهی است پس از پایان قرارداد، این بازیكنان “بازیكن آزاد” محسوب میگردند.
ماده 32: حداقل مدت قرارداد بازیكنان زیر 30 سال نباید كمتر از 2 سال باشد و قراردادهای منعقده كمتر از دو سال برای این گروه سنی در سازمان لیگ قابل ثبت نمیباشند.
ماده 33: حداقل مدت قرارداد بازیكنان زیر 23 سال نباید كمتر از 3 سال باشد و قراردادهای منعقده كمتر از سه سال برای این گروه سنی در سازمان لیگ قابل ثبت نمیباشند.
ماده 34: حداقل مدت قرارداد بازیكنان زیر 21 سال نباید كمتر از 4 سال باشد و قراردادهای منعقده كمتر از 4 سال برای این گروه سنی در سازمان لیگ قابل ثبت نمیباشد.
تغییر و تحولات بنیادی در فهرست تیمها
ماده 36 دستورالعمل حاکم بر قراردادها و سقف بودجه نشان میدهد که تغییر و تحولات گستردهای در فهرست تیمها انجام شده است. بهطوریکه نهتنها شمار بازیکنان رده سنی بزرگسالان از 19 به 20 بازیکن ارتقا پیدا کرده، بلکه سهمیه بازیکنان زیر 25 سال هم احیا شده و سهمیه زیر 23 سال تیمها هم به عدد 8 اضافه شده است. ذیل ماده 36، در 4 بند مهم به تغییر و تحولات در ساختار فهرست تیمها اشاره شده که جزئیات بیشتر آن در ادامه توضیح داده شده است.
بند 1- رده سنی آزاد “بزرگسالان 20 نفر” (سهمیه اول)
بند 2- رده سنی زیر “25 سال – 2 نفر” مشروط به اینكه این بازیكنان قبلاً در فهرست زیر 23 سال همان باشگاه حضور داشته و مدت قرارداد آنها از فصل پیش ادامه داشته باشد. (سهمیه دوم)
بند3- رده سنی زیر 23 سال “8 نفر” (سهمیه سوم )
بند4- رده سنی زیر 21 سال “4 نفر” (سهمیه چهارم)
یک سهمیه خارجی از تیمها کم شد!
مسئولان فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ در اقدامی عجیب تصمیم به کاهش سهمیه بازیکنان بزرگسال گرفتهاند؛ بهطوریکه در بند 6 ماده 36 آمده است: «تعداد سهمیه بازیكنان خارجی هر باشگاه در لیگ برتر حداكثر پنج نفر میباشد كه یک نفر از آنها باید آسیایی (1+4) باشد. در صورتیكه هر بازیكن خارجی بدون عذر پزشكی (با تشخیص ایفمارك) در كمتر از 40% دقایق (زمان) مسابقات حضور داشته باشد، برای فصل بعد به همان تعداد از سهمیه بازیكنان خارجی تیم مذكور كم میشود. چنانچه باشگاه از تمام ظرفیت بازیكنان خارجی با مدت قرارداد بیش از یکسال استفاده نموده باشد و امكان اجرای حكم ماده مزبور به جهت تعارض با اصل لزوم قرارداد میسور نباشد، پس از پایان قرارداد با هر یک از بازیكنان خارجی، یک سهمیه كسر شده در استخدام بازیكن خارجی دیگر لحاظ خواهد شد».
بازیکنان لژیونر دیگر سهمیه خارجی محسوب نمیشوند
بند نهم ماده 36 دستورالعمل حاکم بر قراردادها و سقف بودجه اشاره به یک موضوع مهم دارد. در شرایطیکه در فصل گذشته، جذب بازیکنان لژیونر در حالی میسر بود که آنها جزو سهمیه بازیکن خارجی محسوب میشدند، حالا شرایط تغییر کرده است؛ بهطوریکه در بند نهم ماده 36 آمده است: «بازیكنان ایرانی شاغل در لیگهای خارج از كشور كه با باشگاههای لیگ برتر قرارداد منعقد مینمایند، سهمیه خارجی محسوب نشده و فقط به عنوان سهمیه لیگ برتری شناخته میشوند».
کسر امتیاز در انتظار تیمهای متخلف!
فصل پنجم دستورالعمل حاکم بر قراردادهای ورزشی و سقف بودجه با عنوان «ضمانت اجرایی و فرآیند رسیدگی و برخورد با موارد نقض دستورالعمل» تنظیم شده که ماده 47 درباره احتمال نقض قوانین سقف بودجه از سوی باشگاهها آمده است: «در صورت نقض مفاد این دستورالعمل و یا دستورالعمل ناظر بر سقف بودجه، ركن قضایی فدراسیون در اجرای مقررات انضباطی، باشگاه یا طرف قرارداد را بابت نقض مفاد دستورالعمل به یك یا چند مجازات انضباطی متناسب با نوع و میزان تخلف محكوم خواهد كرد.
بند1:در صورت كسر امتیاز از باشگاه خاطی، امتیازی به باشگاه طرف مقابل در مسابقه برگزار شده، اعطاء نخواهد شد.
بند2: در صورت تشخیص مراجع صالح به لزوم اصلاح و یا هرگونه بازنگری در قرارداد تنظیمی، بهره برداری از نتایج آن برای متعاقدین (تا زمان اجرای كامل مورد /موارد اصلاح یا بازنگری اعلامی) امكان پذیر نخواهد بود.
انتخاب مشاور داوری و مشاور رسانهای ممنوع!
ماده 53 و 54 دستورالعمل حاکم بر قراردادها اشاره به 2 موضوع مهم انتخاب مشاور داوری و مشاور رسانهای دارد. در ماده 53 آمده است: «باشگاهها حق بكارگیری اشخاص با عناوینی همانند مشاور داوری ندارند». ضمن آنکه در ماده 54 هم به ممنوعیت انتخاب مشاور رسانهای اشاره شده و در توضیح این ممنوعیت آمده: «باشگاههای حاضر در لیگ برتر صرفاً مجاز به بكارگیری مدیر رسانه، مسئول روابط عمومی و مشاور فرهنگی منطبق با ساختار سازمانی خود میباشند. بكارگیری عناوینی همانند مشاور رسانه ای ممنوع است».
پاداش دعوت به تیم ملی هم ممنوع شد!
ماده 55 دستورالعمل جدید به تصویبرسیده از سوی هیاترئیسه فدراسیون فوتبال که از امروز لازمالاجرا برای تمامی تیمهای شرکتکننده در لیگ برتر است، اشاره به موضوع ممنوعیت اضافهکردن بندی پیرامون پاداش دعوت به تیم ملی است. در این ماده توضیح داده شده است: «درج شرطی در قرارداد باشگاهها با بازیكن/كادرفنی متضمن تعهد باشگاه به اعطاء امتیاز و یا پرداخت وجهی به بازیكن/كادرفنی در صورت دعوت به تیم ملی ممنوع بوده و چنین شرطی فاقد اعتبار است».
No comment